مالیات در ایران از طریق سازمان امور مالیاتی کشور تحت نظر وزارت دارایی و امور اقتصادی دولت ایران دریافت و حصول می شود. در تاریخ 2008 کم و بیش 55 درصد از اعتبار حکومت از جایگاه درآمدهای نفت و گاز طبیعی و باقی مانده از اعتبار مالیات و عوارض فراهم می شود.


زمان مطالعه 6 دقیقه می باشد.


تقریباً 50 درصد از تولید داخلی ایران در سال مالی 2004 از مالیات معاف بود. کم و بیش میلیون‌ها افراد در ایران هستند که مالیات پرداخت نمی کنند. شما می توانید برای آگاهی بیشتر در مورد انواع مالیات به سایت آقای حسابداری گیلان و شرکت حسابداری رشت مراجعه کنید.

بنیان و پایه مالیات

منبع اصلی قانون مالیات در ایران، «کد مالیات مستقیم» است. وزارت دارایی و امور اقتصادی از طریق یکی از بزرگترین زیرمجموعه های خود یعنی سازمان امور مالیاتی کشور مرجع رسیدگی به امور مالیاتی در ایران است.

آقای حسابداری گیلان
مالیات مستقیم

انواع مالیات

مالیات و انواع آن در ایران به 2 گونه عام قسمت می شوند. هر یک از این 2 دسته مالیات در ایران زیر شاخه های خود را دارند:

  1. مالیات مستقیم
  2. مالیات غیر مستقیم

مالیات‌ها یا به شکل مستقیم اعمال می‌شوند یا به شیوه غیر مستقیم. در مالیات‌های مستقیم درآمد و دارایی در هدف قرار گرفته می شود و در مالیات غیر مستقیم به مسئله استفاده و  منحصر کردن واردات بسیار زیاد اشاره می شود.

مالیات مستقیم

در مجموع ضوابط مالیاتی، مالیات‌های مستقیم به دو شکل مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی ارزیابی می‌شوند.

مالیات بر درآمد: مالیات بر درآمد به راستی در زمان تحویل هرگونه درآمدی (از جمله حقوق، املاک، کشاورزی و…) مبلغی به روش مالیات از آن کاهش می یابد.

 مبلغی که به عنوان درآمد به دست شما می‌رسد، با کاهش مالیات است. مالیات بر دارایی مثل املاک و مستغلات، مالیات بر ارث، حق تمبر و …. هم چنین  به شیوه سالانه بر همه دارایی‌های یک فرد پذیرفته می‌شود.

هم چنین بخوانید: بخشودگی مالیاتی چیست؟

نمونه ماده مالیات بر درآمد

ماده 52: درآمد کسب شده توسط هر شخص حقیقی یا حقوقی ناشی از انتقال حقوق املاک در ایران مشمول مالیات بر درآمد املاک و مستغلات با رعایت موارد معافیت های مقرر در این قانون می باشد.

ماده 53 : درآمد مشمول مالیات اموال غیرمنقول اجاره شده عبارت است از کل اجاره، به صورت نقدی یا غیر نقدی دریافت شده، مشروط به کسر 25% برای پوشش هزینه ها، استهلاک و هم چنین تعهدات مالک مربوط به املاک اجاره ای.

شرکت حسابداری رشت
مالیات مستقیم

قانون مالیات مستقیم

ماده 1: مشمول پرداخت مالیات بر درآمد می باشد:
1. کلیه مالکان اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی نسبت به اموال خود و املاک در ایران طبق مقررات کتاب دوم قانون.
2. هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمد کسب شده خود در ایران یا خارج از کشور.
3. هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از کشور نسبت به کلیه درآمد کسب شده خود در ایران
4. هر شخص حقوقی دارای تابعیت ایرانی نسبت به کلیه درآمدهای خود در ایران یا خارج از کشور

5. هر شخص غیر ایرانی (اعم از حقیقی و حقوقی) نسبت به درآمد تحصیلی در ایران و هم چنین نسبت به درآمدهای جمع آوری شده از ایران به موجب اعطای الف مجوز یا سایر حقوق، ارائه آموزش و کمک فنی و/یا انتقال فیلم های سینمایی (پرداخت به صورت هزینه های صحنه سازی یا هر عنوان دیگری)

مالیات بر دارایی

مالیات بر دارایی تمام حقوقی می باشد که یک فرد حقیقی و حقوقی متناسب به وسایل، املاک، اموال و … دارد، و به او اذن تصاحب سهم مالک را در این مورد ها را می دهد. مالیات بر دارایی خود نیز به 2 گونه تقسیم می شوند:

  • مالیات بر ارث
  • حق تمبر

یکی از انواع مالیات مستقیم که در روش دارایی وابستگی دارد مالیات حق تمبر می باشد. این نوع مالیات از راه چسباندن و نقض کردن تمبر بر گواهی ها و سند ها از مودی تحویل گرفته می شود. نونه ای از این مالیات های حق تمبر، که همان حق تمبر هایی هستند بر روی برگه های چک بانکی چاپ می شود.

مالیات غیر مستقیم چیست؟

متدوال ترین روش مالیات غیر مستقیم مالیات بر مصرف است که در زمان خریداری اجناس و فرآورده ها آن را می‌پردازیم. از اشکال دیگر و همانند به سبب مالیات غیر مستقیم مالیات بر ارزش افزدوه و مالیات‌های گمرکی است. برای منحصر کردن واردات و استحکام تولید داخلی شماری مالیات‌های گران بر کالاهای گمرکی داخل می‌شود.

انواع مالیات غیر مستقیم

مالیات غیر مستقیم مالیاتی است که به شیوه غیر مستقیم وصول می شوند. عمده ترین نوع مالیات های غیر مستقیم، باز هم به 3 دسته مهم تقسیم می شوند:

  • مالیات بر مصرف
  • عوارض و حقوق گمرک
  • مالیات بر ارزش افزوده
مالیات بر مصرف

مالیات بر مصرف انواع مالیاتی نیز می باشد که ما زمان خرید در حال پرداخت آن هستیم بدون آن که متوجه بشویم. هنگامی که محصولی در زمان خرید، خریداری کرده مالیاتی هم با قیمت محصول پرداخت می کنیم. واضح است که این نوع مالیات به هر کالایی تعلق نمی گیرد.

آن دسته از کالاهایی که مالیات دارند در صورت استفاده بیشتر توسط مصرف کننده مالیات بیشتری نیز باید پرداخت کنند. این نوع مالیات با این حال که از جیب مصرف کننده نهایی پرداخت می شود ولی وظیفه پرداخت هزینه آن از طرف سازمان امور مالیاتی بر عهده تولید کننده و فروشنده می باشد.

سایت آقای حسابداری گیلان
مالیات غیر مستقیم
عوارض و حقوق گمرک

این شیوه از مالیات از انواع مالیات مهم در نوع غیر مستقیم می باشد، که مالیات صادرات و واردات نیز هم گفته می شود. زیرا عورارض و حقوق گمرک به درستی مالیات صادرات و واردات هر کشور متفاوت است. این نوع مالیات بر تعرفه گمرکی معروف است.

مالیات عوارض و حقوق گمرک جزء مهم ترین نوع مالیات غیر مستقیم می باشد که تحت تاثیر دستگاه کلان اقتصادی هستند. در صورت تغییر، وضعیت اقتصادی یک کشور نیز تغییر می کند.

مالیات بر ارزش افزوده

برعکس مالیات بر مصرف مالیات بر ارزش افزوده از هر کالایی یا خدماتی دریافت می شود، که مصرف کنندگان نهایی وظیفه دارند مالیات را به همراه هزینه کالا پرداخت کنند.

مالیات بر ارزش افزوده از برترین انواع مالیات در نوع غیر مستقیم می باشد، که در مرحله های گوناگون به یک کالا یا خدمات افزوده می شود.

جمع بندی

مالیات در ایران و در کشور های دیگر مبحثی بسیار پیچیده دارد. قوانین مالیات از پیچیدگی زیادی برخوردار است. در این مقاله ما از انواع مالیات در ایران با شما صحبت کردیم. اگر می خواهید از مقاله های جذاب شرکت حسابداری رشت در مورد انواع مالیات در حسابداری آشنا شوید می توانید از سایت آقای حسابداری گیلان دیدن کنید و با مادر ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.