یکی از منابع درآمد دولت ها و از انواع مالیات غیر مستقیم، مالیات بر ارزش افزوده یا همان VTA است.


زمان مورد نیاز برای مطالعه 5 دقیقه


در این مقاله از وبسایت دکتر داریوش امیدی، آقای حسابداری گیلان به سوالات پرتکراری نظیر: مالیات بر ارزش افزوده چیست؟ نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده؟ و انواع آن می پردازیم. شما همراهان همیشگی می توانید نظرات و سوالات خود را در انتهای مقاله برای ما ارسال نمایید.

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

بیشتر از 160 کشور دنیا از سیستم مالیاتی ارزش افزوده استفاده می کنند که با توجه به هزینه های مصرف شده در تولید یک محصول مالیات بر ارزش افزوده برای هر فرد تعیین می شود که یک انتقال دهنده ی بارمالیاتی است و به تولید کنندگان وارائه دهندگان خدمات، تعلق می گیرد.

در زنجیره ی تولید کالا، در هر مرحله مقدار مالیات ارزش افزوده بیشتر می شود و در انتها خریدار نهایی کالا باید مالیات را پرداخت نماید که به این روش پرداخت مالیات، تفریقی غیر مستقیم می گویند. بهتر است بدانید که به تمامی مراتبی که از تولید تا مصرف روی یک محصول انجام می شود تا به ارزش نهایی آن بیافزاید، ارزش افزوده می گویند.

شما از طریق ارتباط با دکتر داریوش امیدی، رئیس انجمن حسابداری گیلان می توانید بسیاری از امور مالیاتی خود را مورد بررسی قراردهید. فقط کافیست با شماره درج شده در سایت در تماس باشید.

ارزش افزوده برای کالا یا خدمات

ارزش افزوده علاوه بر کالا به خدمات هم تعلق می گیرد که در ادامه با مثال هایی به توضیح در مورد آن می پردازیم:

ارزش افزوده ی کالا مثل:

هنگامی که کشاورز دانه می کارد و بعد آن را برداشت می کند تا در نهایت نانی به دست ما برسد، با این کارها و تلاش های خود به ارزش نان می افزاید همچنین گندم حاصله در کارخانه به آرد تبدیل می شود و در آخر نانوا با آرد نان میپزد و تحویل خریدار می دهد و همین امر ارزشی به ارزش های یک کالا می دهد.

ارزش افزوده ی خدمات مثل:

اگر خدمات واردکننده ی ماشین را در نظر بگیرید یک نفر ماشین هایی را از خارج وارد کشور می کند و بعد که ماشین ها بدست فروشندگان اصلی می افتد ارزش دیگری به آن اضافه می شود و درنهایت خرده فروشان هم با فروش، ارزش بیشتری به آن می افزایند.

در این مبحث 3 نوع مالیات بر ارزش افزوده وجود دارد:

مالیات بر ارزش افزوده
دکتر داریوش امیدی

1 مالیات بر ارزش افزوده تولیدی:

در این روش مالیات هم بر روی کالای مصرفی است و هم فروش محصولات سرمایه ای و هیچ اعتبار مالیاتی برای خرید محصول توسط بنگاه اقتصادی بدست نمی آید.

2 مالیات بر ارزش افزوده مصرفی

در نوع مالیات بر ارزش افزوده ی مصرفی، تمام مخارج سرمایه گذاری ناخالص بر اساس کالاها و خدمات مصرفی، حذف می گردد.

3 مالیات بر ارزش افزوده درآمد

مالیات داده شده بر فروش خالص یک محصول است که بعد از کم کردن استهلاک به سرمایه گذاری خالص، به آن ارزش افزوده از نوع درآمد داده می شود.

همچنین بخوانید: استانداردهای حسابرسی

محاسبه مالیات بر ارزش افزوده

این محاسبه به دو روش تفریقی غیر مستقیم و روش صورت حسابی انجام میگیرد:

در روش صورت حسابی هر شرکت باید موقع خرید محصول بهای مواد اولیه را پرداخت کند و همچنین مالیات بر ارزش افزوده را به فروشنده بدهد و همچنین موقع فروش محصول خود باید مالیات بر ارزش افزوده را از خریدار کالا دریافت کند و ما به التفاوت آنها را به اداره مالیات پرداخت نماید.

اگرفردی بیشتر از آنچه که باید مالیات دهد پرداختی داشت، میتوان مقدار اضافه را به دوره ی بعدی مالیات واگذار کرده و یا پول و هزینه اضافه خود را از این سازمان دریافت نماید.

دکتر داریوش امیدی دکترای حسابداری و موسس انجمن حسابداری گیلان در تمام زمینه های حسابداری کمک حال شما عزیزان خواهد بود برای ارتباط با ایشان به بخش پشتیبانی سایت سری بزنید

فرمول محاسبه مالیات بر ارزش افزوده

باید با فرمول 9 درصد آشنایی داشته باشید، آن هم در زمانی که محاسبات بصورت جداگانه برای خریدار و فروشنده نوشته می شود که به فرمول زیر است:

محاسبه مالیات بر ارزش افزوده =  بهای کالا + بهای کالا ضربدر نرخ مالیات برارزش افزوده)                                        

9 درصد ارزش افزوده مالیاتی یعنی چقدر؟

سوالی که خیلی پرسیده می شود همین است که این 9درصد چقدر می شود؟

یک فروشنده میتواند 9 درصد از مبلغ کالای خود را به مبلغ کلی کالا اضافه کند و از خریدار مبلغ کالا و مبلغ ارزش افزوده را دریافت کند.

داریوش امیدی فارغ التحصیل دکترای حسابدری و رئیس انجمن حسابداری گیلان با انجام خدمات مشاوره به افزایش اطلاعات تخصصی علاقمندان و مشتاقان این عرصه سرعت می بخشد.ازطریق لینک زیر با ما در ارتباط باشید. کلیک کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.