سالهاست مشاغل مختلف مجبور به پرداخت مالیات های مختلف از جمله پرداخت مالیات بر درآمد هستند که کشاورزان نیز مستثنی از این موضوع نیستند. کشاورزی به عنوان یکی از انواع فعالیت های اقتصادی به شمار می رود که دولت از طریق عنوانی به نام مالیات بر درآمد کشاورزی، بودجه تعین شده ای را از قشر کشاورز جامعه دریافت خواهد کرد.

با ما در سایت دکتر داریوش امیدی، رئیس انجمن حسابداری گیلان همراه باشید تا به بررسی دقیق بخش های مربوط به کشاورزی و مالیات های آن بپردازیم.


زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه


همانطور که بیان شد دولت برای هریک از فعالیت های اقتصادی که بر اساس آن فرد می تواند درآمدی به دست آورد، مالیاتی تعین نموده است. این مالیات بر اساس میزان درآمد یک فرد تنظیم خواهد شد که در صورت عدم پرداخت در موعد مقرر منجر به پرداخت جریمه نیز می شود.
کشاورزی نیز جز فعالیت هایی به شمار می رود که از طریق آن می توان محصولاتی را پرورش داد و با فروش آنان به سود دهی رسید. در ادامه به بررسی هر یک از فعالیت های کشاورزی و مالیات های مربوط به آنان می پردازیم.

 زراعت

به پرورش محصولاتی همچون کاشت گیاه در یک زمین زراعی به منظور راه اندازی کسب و کاری جدید و پر سود، زراعت گویند. فعالیت های کشاورزی به دو دسته مجزا از قبیل ( محصولات زراعی سالانه، محصولات زراعی باغی ) تقسیم می شوند. از دسته محصولات زراعی می توان به (غلات، حبوبات، سبزیجات، محصولات جالیزی، محصولات صنعتی و…) اشاره نمود.

مالیات زراعت در کشاورزی

در قوانین مالیاتی مدام تغییراتی از طرف دولت صورت می گیرد. در بخش زراعی نیز این مالیات به طور تقریبی حدود 400 میلیارد تومان تعیین شده بود که جدیدا این مبلغ کاهش یافته است.
قوانین مالیات کشاورزی عبارت است از:
• اگر در بخش زراعت، فرد سود دهی کمی داشته باشد معاف از مالیات بر درآمد کشاوزی خواهد شد.
• به دلیل پراکندگی و وجود متعدد دفاتر حسابداری، نحوه تجزیه و تحلیل مالیات بر درآمد کشاورزی با کمی مشکل روبه رو خواهد شد. به همین منظور در بعضی از موارد این اشخاص معاف از مالیات می شوند.
• با افزایش روز افزون افراد در حیطه کشاورزی، هزینه مربوط به دریافت مالیات نیز افزایش می یابد، همین امر موجب آن شده تا در مواردی افراد معاف از مالیات شوند.
امروزه کشاورزان به دلیل اخذ مالیات مربوط به درآمد کشاورزی دیگر اشتیاقی به کار در این حیطه شغلی ندارند. به همین منظور رفته رفته زمین های کشاورزی عناصر موجود را برای برداشت محصولی مرغوب و با کیفیت از دست می دهند. این امر سبب کاهش درآمد در این زمینه خواهد شد. دولت برای رفع این مشکل سعی بر کاهش مالیات در بخش زراعی شده است.

دامپروری

یکی دیگر از بخش های مربوط در حیطه کشاورزی پرورش دام و طیور می باشد که می تواند حرفه اقتصادی بسیاری برای کشاورزان مشغول در این زمینه داشته باشد. به طور کلی این بخش مربوط به تولید پرورش دام، طیور، کرم ابریشم و زنبور عسل می باشد.

قانون مالیات دامپروری

دامپروری را می توان به دو دسته دامپروری صنعتی و دامپروری سنتی تقسیم نمود. در بخش دامپروری صنعتی دولت برای حمایت از تولید کنندگان داخلی و به دلیل پیشگیری از کاهش تولید، اخذ مالیات را از اشخاص مشغول در این حیطه کاری ابطال نموده است.
در بخش دامپروری سنتی نیز سود دهی کم و برای کمک به رفاه حال مردم، اخذ مالیات بر درآمد کشاورزی در زمینه دامپروری صورت نمی گیرد.

پرورش شیلات

از دیگر فعالیت های کشاورزی می توان به پرورش شیلات اشاره نمود. همانطور که از نام او پیداست، شیلات به معنای پرورش حیوانات آبزی می باشد. از انواع شیلات می توان به صید و پرورش ماهی، جمع آوری صدف های دریایی، جمع آوری آبزیان نظیر (مرجان ها، اسفنج ها و جلبک ها) اشاره نمود.

اخذ مالیات در بخش پرورش شیلات

به دلیل وجود میزان پایین ارزش افزوده در این بخش و حمایت از این گونه فعالیت ها، اخذ مالیات از صیادانی که درآمد کمی به دست می آورند، غیر منطقی است. به همین منظور این بخش معاف از هر گونه مالیات می باشد.

مراتع و جنگل

بسیاری از افراد برای راه اندازی کسب و کاری جدید اقدام به تولید و پرورش محصولات محلی در بعضی از مراتع و باغ های موجود در ناحیه زندگی خود می کنند.
بنا بر قانون مالیات بر در آمد کشاورزی به دلیل دریافت عوارض از این گونه افراد، دیگر اخذ مالیات صورت نمی گیرد. زیرا غوارض را نیز می توان زیر مجموعه ای از مالیات دانست.

کلام آخر
بنابر قانون و مقررات مالیات های مستقیم دریافت هر گونه مالیات از بخش کشاورزی نظیر ( زراعت، دامپروری، شیلات و مراتع و جنگل ) ممنوع می باشد.
این موضوع به صورت قانونی تصویب و در ماده 81 قانون مالیات های مستقیم به ثبت رسیده است. برای دریافت اطلاعات بیشتر از جدیدترین قوانین مالیاتی، سایت دکتر داریوش امیدی را دنبال نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.